آب صابون با نام های روغن حل شونده و روغن محلول در آب نیز شناخته می شود و دارای انواع متعددی اعم از آبصابون روغنی، آب صابون روغنی نانو، آب صابون سنتتیک، آبصابون بیو کولنت، آب صابون نانو و غیره می باشد و دارای کاربری های متعددی مانند روانکار آب صابون صنعتی، آبصابون فلزکاری، تراشکاری و صنعتی است. روغن آب صابون، روغنی است که قابل اختلاط با آب است و به این منظور امولوسیون پایداری تشکیل می دهد که به شکل محلول شیری رنگ است. پایداری فوقالعاده ی امولسیون و محافظت در برابر خوردگی و زنگ زدگی از جمله مزایای این محصول می باشند.
این نوع روغنها ویژه عملیات ماشینکاری نظیر متهکاری، تراشکاری، فرزکاری فلزات آهنی و غیرآهنی میباشند و دارای خاصیت تشکیل سریع امولسیون با آب و پایداری فوقالعاده امولسیون و محافظت در برابر خورندگی و زنگزدگی میباشند و این نوع روغنها قابل اختلاط با آب هستند و تشکیل محلول شیری رنگ میدهند. معمولاً میبایست حاوی افزودنی ویژه ای در جهت رفع بو در امولسیون و کنترل فساد در امولسیون باشند.
این محصول در ماشین های تمام اتوماتیک CNC و سایر تجهیزاتی که عملیات مختلف فلزکاری و تراشکاری را انجام می دهند ( شامل دنده زنی داخلی و سطحی، حدیده کاری، پیچ تراشی، تراشکاری دنده، برشکاری، مته کاری، سنگ زنی، فرز کاری، خارزنی، برشکاری با اره، رو تراشی و داخل تراشی ) مورد استفاده قرار می گیرد.
امولسیون چیست؟
اصولا روغن در آب حل نمی شود. وقتی روغن به آب اضافه می شود، ذرات آن به شکل قطرات ریز و به صورت معلق قرار می گیرند. شکستن روغن به ذرات بسیار ریز به وسیله یک ترکیب شیمیایی موسوم به امولسیفایر صورت می گیرد. به محلول روغن در آب، امولسیون می گویند.
1 ) به عنوان روانکار
2 ) به عنوان خنک کننده
3 ) به عنوان ضد زنگ
1 ) به عنوان روانکار، با کاستن از اصطکاک ، گرمای ناشی از فرایند کار روی غلطکها و محصول تولیدی (فولاد) را کاهش می دهد
2 ) به عنوان خنک کننده، روغن آبصابون می تواند به عنوان یک خنک کننده جهت کاهش گرمای ناشی از اصطکاک عمل نمایید.
3 )به عنوان ضد زنگ، با توجه به ماهیت فرایند تولید و نوع محصولات تولیدی و نیز نیاز مشتریان باید محصولات تولیدی برای مدت حداقل سه ماه در هوای معتدل (بدون تماس با آب ) بدون زنگ زدگی ماندگاری داشته باشد
از آنجایی که آب از هدایت حرارتی بسیار بالایی بر خوردار است و گرمای ویژه خوبی نیز دارد ، می تواند به عنوان یک خنک کننده ، مورد استفاده قرار گیرد اما خواص روانکاری آب در عمل صفر است. ضمن اینکه آّب به سرعت موجب خوردگی و زنگ زدگی قطعات فلزی ماشین می شود . آب نه تنها قادر به روانکاری قسمتهای متحرک ماشین آلات نیست ،بلکه توانایی کاهش اصطکاک در منطقه درگیری را هم ندارد. با وجود بالا بودن ظرفیت گرمایی، قادر به جذب موثر حرارت نیست ، مضاف بر اینکه از توانایی لازم در پخش شدن یکنواخت روی سطح فلز را هم ندارد.
چرا برای کاربردهای مختلف از امولسیون های متفاوت استفاده می شود؟
روغن باعث روانکاری و آب موجب خنک شدن می شود. فرایند هایی که در آنها روانکاری به اندازه خنک کردن اهمیت داشته باشد ، به امولسیون غلیظ تری نیاز دارد. مانند عملیات ماشین کاری. در فرایندهایی که خنک کنندگی در آنها اهمیت بیشتری دارد ، از امولسیون رقیق تری استفاده می شود.
اثر آب سخت بر روی آب صابون (امولسیون ها )
ترکیب شیمیایی امولسیفایر به کار رفته در روغن های حل شونده ، (سدیم سولفونات نفتی ) است. آب های سخت دارای نمک های کربنات و سولفات سدیم و پتاسیم محلول هستند. این نمک ها با امولسیفایر وارد واکنش می شوند. امولسیفایرها در این واکنش مصرف می شود تا تعادل بر قرار گردد. لذا مقدار امولسیفایر باقیمانده ، برای تشکیل یک امولسیون پایدار کافی نیست. در این صورت ، آب و روغن از یکدیگر جدا می شوند . سرعت جدا شدن آب و روغن بستگی به میزان سختی آب دارد. آب های سخت همچنین سرعت رشد باکتریهای بی هوازی را افزایش می دهند. که این خود از دلایل غیر استفاده شدن امولسیون به حساب می آید.