انواع روغن قالب و ویژگی ها مهم آن چیست؟
اکتبر 8, 2024چگونه روغن بافتی انتخاب کنیم که به راحتی از روی سطح پارچه پاک شود؟
اکتبر 28, 2024تشکیل کف در روغن کمپرسور
برای اغلب کارشناسان فنی که با دستگاه کمپرسور کار میکنند احتمالا این اتفاق رخ داده است که روغن در حین کار کف میکند. در این مقاله به اهمیت این موضوع و درصورت مشاهده و وقوع به راهکار آن اشاره میشود.
روغن کمپرسور نیز مانند سایر روغنهای صنعتی با استفاده از روغن پایه و مواد افزودنی ویژه تهیه و تولید میگردد. روغنهای کمپرسور در واقع روان کننده هایی هستند که جهت استفاده در کمپرسور ها تولید و مورد استفاده قرار میگیرند که نقش مهمی در حفظ و عملکرد کمپرسور های صنعتی دارند. این روغن ها خواص روانکاری، خنک کنندگی و آب بندی را به صورت همزمان و برای اطمینان از عملکرد و افزایش طول عمر تجهیزات کمپرسور فراهم میکنند.
علت تشکیل کف در روغن کمپرسور؟
معمولا روغن های با کیفیتی که مناسب کمپرسور ها تولید میشوند کمتر دچار پدیده کف کردن میشوند زیرا آنها برای استفاده در کمپرسور های با سرعت های بالا طراحی شده اند و بر همین اساس خیلی بهتر و سریعتر جدا شدن هوا از روغن یا اصطلاحا The Aeration در آنها صورت میگیرد. در بحث کف کردن روغن کمپرسور به وجود ذرات و آلاینده ها هم میتوان اشاره کرد، هر چقدر روغن دارای ذرات و آلاینده های بیشتری باشد، کف بیشتری نیز در آن ایجاد میشود. در واقع کفی که ایجاد میشود ناشی از وجود مولکول های هوا در روغن است و وجود کف مانع از خنک شدن روغن کمپرسور میگردد و در نتیجه حرارت در درون دستگاه کمپرسور باقی مانده و باعث افزایش دمای روغن کمپرسور به بالای 90 درجه سانتیگراد میشود و افزایش دمای روغن کمپرسور باعث تخریب این روغن میگردد.
بنابراین پدیده کف کردن در روغن کمپرسور اهمیت بالایی دارد ، لذا پس از مشاهده آن در صورت وجود دستگاه تصفیه روغن بهتر است روغن تخلیه شده تصفیه گردد و مجددا استفاده شود ولی اگر دستگاه تصفیه روغن موجود نباشد در صورتیکه مقدار کف کم باشد توصیه میشود مقداری از روغن تخلیه شده و سپس روغن تازه سریز گردد ولی اگر مقدار کف زیاد باشد بصورتیکه بر روی عملکرد کمپرسور تاثیر گذاشته باشد بهتر است کل روغن کمپرسور تخلیه گردد و با روعن نو پر شود. مقدار کف در روغن توسط روشهای آزمایشگاهی قابل اندازه گیری میباشد.
دسته بندی روغن کمپرسور
از آنجا که ویسکوزیته روغن های کمپرسور بر عملکرد آن تاثیر گذار هستند معمولا این روغنها، براساس درجه های ویسکوزیته دسته بندی می شوند که پر مصرف ترین این روغنها با ویسکوزیته 32، 46، 68، 100 و 150 میباشند. بطور کلی روغنهای با ویسکوزیته پایینتر برای محیط های سرد مناسبتر هستند، به عبارت دیگر روغن های کمپرسور با گرید پایین تر از سیالیت بیشتری نسبت به گرید های بالاتر برخوردار هستند.
انواع روغن کمپرسور براساس روغن پایه مورد استفاده قرار گرفته؟
روغن پایه و مورد استفاده در تولید روغن کمپرسور میتواند یکی از موارد زیر باشد:
- روغن مینرالیا پایه معدنی
این نوع روغن از یک ماده پایه معدنی ساخته شده است و روغن معدنی یا مینرال دارای خاصیت فرار بالایی است. فرآیند تبخیر این نوع روغن نسبت به سایر روغن های کمپرسور سریع تر انجام می شود و در نتیجه میزان مصرف آن بالاتر است. این نوع روغن دارای ظرفیت انتقال بیشتری می باشد و واکنش پذیر است. کاربرد اصلی روغن مینرال در کمپرسور های بادی است.
- روغن سنتزی یا پایه سنتتیک
در ساخت آن از روغن و مواد افزودنی مصنوعی یا سنتزی استفاده شده است به همین دلیل این نوع روغن دارای کیفیت بالا و طول عمر بیشتری می باشد. طول عمر مفید روغن سنتزی نسبت به روغن مینرال بسیار بیشتر است.
- مخلوطی از روغن مینرال یا روغن سنتزی
این مخلوط روغن میتواند تا حدی خواص و رفتار هر دو نوع روغن را داشته باشد.
ویژگیهای یک روغن کمپرسور مرغوب؟
- خنک کنندگی و روانکاری متناسب با کارکرد کمپرسور
- غلظت یا گرانروی مناسب
- از دست ندادن ویژگی های اصلی خود در دماهای بالا و پایین و همچنین در فشار بالا
نحوه عملکرد و وظیفه روغن کمپرسور؟
کلیه قطعات متحرک کمپرسور با روانکاری روغن میتوانند بدون سایش در کنار هم کار کنند و از ساییدگی هر کدام از آنها جلوگیری به عمل میآید، همچنین روغن باعث خنککاری قطعات متحرک شده و از داغ شدن بیش از حد آنها جلوگیری میکند. داغ شدن زیاد قطعات باعث منبسط شدن آنها شده و در نتیجه باعث تخریب آنها خواهد شد. همچنین روغن کمپرسور باعث آب بندی کمپرسور میشود، با این آب بندی سیستم بدون از دست دادن فشار با حداکثر بازده به کار خود ادامه میدهد.
ضرورت استفاده از روغن کمپرسور؟
وظیفه اصلی روغن کمپرسور، روانکاری و کنترل اصطکاک در بین قطعات متحرک کمپرسور میباشد و لذا استفاده از آن کاملا ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد، همچنین این روغن کمک مینماید تا بخشی از گرما از کمپرسور خارج شود.
در نتیجه تشکیل کف در روغن کمپرسور به نوع روغن پایه استفاده شده در ساخت روغن کمپرسور و ویسکوزیته آن بستگی دارد. لازم به ذکر است با دنبال نمودن مقالاتی که به صورت مستمر توسط تیم فنی مهندسی شرکت بازرگانی رجال تهیه و تدوین می گردد، می توانید به پاسخ سوالات بیشتری در مورد روغنهای کمپرسور دسترسی داشته باشید و از مطالب ارائه شده استفاده نمایید. برای دریافت مشاوره رایگان و خرید روغن کمپرسور مناسب میتوانید با کارشناسان واحد فروش شرکت بازرگانی رجال تماس گرفته 02128424600 و از راهنمایی و تجربه مهندسین فروش این شرکت بهره ببرید.
تهیه و تدوین : واحد فنی شرکت بازرگانی رجال صنعت نهاد گستر