آیا زمان تعویض روغن کمپرسور هوا را میدانید؟
آگوست 7, 2024عدد NLGI گریس چیست و چه نقشی در انتخاب گریس مناسب دارد؟
سپتامبر 11, 2024روغن انتقال حرارت با تحمل دمای بیش از 400 درجه سانتیگراد!!
ابتدا با روغن انتقال حرارت بیشتر آشنا شویم و در شروع به سوال ها بالا پاسخ خواهیم داد:
روغن انتقال حرارت چه کاربردی دارد؟
روغن انتقال حرارت در 400 درجه، روغن حرارتی یا روغن انتقال حرارت یا سیال حرارتی، روغنی است که می تواند حرارت و انرژی گرمایی را از یک منبع حرارتی به دستگاه های دیگری منتقل نماید و در واقع به عنوان یک عامل انتقال حرارت از آن استفاده می گردد.
شاخصه های مهم و تعیین کننده در مورد روغن انتقال حرارت
- پایداری اکسیداسیون و پایداری حرارتی بالا
- نقطه جوش بالا
- ظرفیت گرمایی ویژه
- مقاوم نسبت به تشکیل لجن و کک
- عمرکاری طولانی
- درصد تبخیر پایین
- قابلیت ضد خوردگی مناسب
روغنهای انتقال حرارت چند دسته اند و چه تفاوت هایی با هم دارند؟
از نظر ماده سازنده، روغنهای انتقال حرارت را می توان به به دو دسته تقسیم نمود:
- روغن انتقال حرارت بر پایه معدنی
- روغن انتقال حرارت بر پایه سینتتیک
روغنهای انتقال حرارت پایه معدنی، روغن هایی با منشا هیدروکربن های نفتی هستند که در نتیجه تقطیر نفت خام در پالایشگاه ها تولید می شوند. این روغن ها شامل پارافین ها، نفتن ها و روغن های معطر هستند که در مقایسه با روغنهای انتقال حرارت سینتتیک طول عمر ودوام کمتری دارند. معمولاً استفاده از روغن های انتقال حرارت پایه معدنی نسبتاً ارزان است و در محدوده دمایی حداکثر تا 200 درجه سانتیگراد کاربرد دارند و روغنهای انتقال حرارت سینتتیک یا مصنوعی در سیستمهای انتقال حرارت با دمای کاری بالاتر از 200 درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع از روغنها در تماس با اکسیژن هوا واکنش کمتری داشته و آسیب کمتری میبینند و در نتیجه پایداری بهتری دارند، همچنین درصد تبخیر آنها نیز کمتر است. به عنوان مثال روغن انتقال حرارت Therminol یک نمونه از روغنهای انتقال حرارت سینتیک است که تا دمای عملیاتی حدود 400 درجه سانتیگراد، قابل استفاده است.
آیا روغن انتقال حرارت قابل اشتعال است؟
بله روغن انتقال حرارت ماده ای است که در دمای بالا قابلیت اشتعال دارد و لذا کنترل دمای کاری این روغن برای عملکرد ایمن حائز اهمیت است.
روش افزایش ماندگاری روغنهای انتقال حرارت
بهترین روش برای افزایش ماندگاری روغنهای انتقال حرارت این است که هر چند وقت یکبار مقداری از آن را خالی نموده و به همان مقدار از روغن تازه به سیستم شارژ نمود، به عبارت دیگر مثلا اگر روغن انتقال حرارتی 4 الی 5 سال کار کرده باشد اگر یک یا دو بشکه از آن تخلیه شده و با روغن نو مجددا شارژ گردد، اینکار می تواند اقدامی مفید و موثر در جهت افزایش ماندگاری این روغن باشد و درغیراینصورت، احتمال افزایش تدریجی حالت اسیدی روغن انتقال حرارت زیاد بوده و این پدیده می تواند منجر به ایجاد خوردگی در سیستم حرارتی گردد که حتی با اضافه کردن افزودنیهای ضدخوردگی هم قابل بهبود نخواهد بود.
روغن انتقال حرارت در چه صنعت های کاربرد دارد؟
روغنهای انتقال حرارت در صنایع مختلفی از جمله صنعت تولید عایق های بر پایه قیر، کارخانجات آسفالت و تولید چیپس و روکشهایی از جنس MDF و نئوپان، رنگ ورزین و همچنین کارخانجات نساجی و تکمیل پارچه، کاربرد فراوانی دارند.
آیا روغن های انتقال حرارت قابل تصفیه شدن هستند؟
هر چند که امکان تصفیه روغن حرارتی کار کرده تا حدودی وجود دارد ولی کیفیت روغن تصفیه به دست آمده هیچگاه به کیفیت روغن حرارتی نو نمی رسد و لذا استفاده از روغن حرارتی تصفیه شده توصیه نمی گردد.
روغن مخصوص شستشوی سیستم های حرارتی
بویلرهای روغن یکی از پرکاربردترین و رایج ترین بویلرها هستند که در صنایع مختلف کاربرد دارند و جهت بازدهی بیشتر این بویلرها بهتر است طی یک برنامه زمانبندی مشخص عملیات شستشوی بویلرهای روغن داغ و همچنین مسیرهای روغن حرارتی در گردش در زمان خودش انجام پذیرد و لذا توصیه می گردد، جهت شستشوی بویلر روغن داغ از روغن شستشوی مخصوص سیستم حرارتی استفاده شود و همچنین توصیه می گردد این روغن از همان پایه روغنی که روغن حرارتی از آن ساخته شده است، خریداری شود تا در موقع انجام عملیات شستشو، چنانچه در قسمتهایی از بویلر روغن داغ از روغن مخصوص شستشو چیزی باقی مانده باشد با روغن نو ریخته شده در سیستم حرارتی، سازگاری داشته باشد.
برخی از مهمترین علائمی که نمایانگر فرا رسیدن زمان عملیات تمیز کاری و شستشوی سیستم حرارتی می باشد، عبارتند از مشاهده موارد ذیل:
- تجزیه و تخریب روغن انتقال حرارت که همراه با تغییر رنگ و ویسکوزیته این روغن می باشد
- خورندگی در پمپ و آب بندهای سیستم حرارتی
- کک بر روی جداره های در تماس با روغن حرارتی
- آلاینده هایی مثل گرد وغبار، ذرات فلزی یا سایر مواد جامد در نمونه روغن حرارتی در حجم زیاد
حال که با کاربرد روغن انتقال حرارت بیشتر آشنا شدیم، در پاسخ به این سوال که آیا روغن انتقال حرارت با تحمل دمای بالای 400 درجه و بیشتر وجود دارد، می توان گفت بله روغن انتقال حرارت با پایه سینتتیک و با تحمل دمایی تا حدود 400 درجه سانتیگراد هم وجود دارد که البته تولید شرکتهای خارجی بوده و وارداتی هستند.
در بالا به سوال های مهم مطرح شده از سوی مخاطبین سایت بازرگانی رجال پاسخ داده شده است و همچنین برای دریافت مشاوره رایگان و خرید روغن انتقال حرارت مناسب می توانید با کارشناسان واحد فروش شرکت بازرگانی رجال تماس گرفته و از راهنمایی و تجربه مهندسین فروش این شرکت بهره ببرید.
تهیه و تدوین : واحد فنی شرکت بازرگانی رجال صنعت نهادگستر